Spring til indhold

Bakkehuset i Vedbæk.

Historien bag – kort fortalt.

100 år med familien Hvidt.

Bakkehuset i Vedbæk blev købt af bankmand og skibsreder Lauritz Nicolai Hvidt i 1811. Stedet kom til at danne rammen om familiens sommerliv i over 100 år. Hvidt fik bygget en anløbsbro ved Vedbæk syd-strand, stenene i strandkanten er spor efter en anløbsbro. Her lagde landets første dampskib til, indsat på ruten i 1819 og ejet af Hvidt fra Bakkehuset. Ruten København-Helsingør eksisterede frem til 1925 og sparede gennem 1800-tallet de mange sommergæster for den støvede tur ad Strandvejen. Hvidt finansierede bl.a. Vedbæk Kirke i 1871 sammen med Grøn familien fra Rolighed.


Grundstenen bliver lagt af John Levin til Bakkehuset

7 år med Levin – den kortvarige og festlige Levin-periode.

Vekselerer Johan Levin overtog 16. oktober 1915 ejendommen. Den gamle villa blev revet ned, og på stedet opførtes den nuværende smukke tidstypiske grosserervilla tegnet af arkitekt Brummer – en af datidens modearkitekter, og der blev anlagt en storslået park tegnet af den kendte havearkitekt Erstad-Jørgensen. Der er kun få spor fra Levins ”romerske” park med springvand og skulpturer af bl.a. Rudolph Tegner tilbage. Dette er Spejldammen og søen med den kinesiske bro, som ligger mellem villahaverne.

Der blev heller ikke sparet på udstyr og udsmykning indendørs, hvor der i øvrigt jævnligt blev holdt livlige fester. Levin fik blandt andet den fremragende tegner Valdemar Andersen til at fabulere over det danske sommerlandskab bag ved Bakkehuset på væggene i mellemgangen mellem spisestue og herreværelse. De originale vægmalerier er bevaret og kan ses den dag i dag. Villaen blev vist i bladet ”Skønhed i hjemmet” som var datidens ”Bo bedre”, hvor den blev omtalt som en af ”Kystens smagfulde perler. Det var i 1921.

Allerede i 1922 var det slut for Levin, i og med at Landmandsbanken krakkede. Johan Levin var hovedvekselerer i banken og blev trukket med i faldet med en personlig gæld på omkring 20 millioner kroner!

Mellemspil fra 1922 – 1980

To forsikringsdirektører, en bygmester, en chokoladefabrikant og til sidst den Vedbækfødte IBM direktør Viggo Troels- Smith nåede at eje Bakkehuset før det i november 1980 blev erhvervet af Søllerød kommune.

Kommune perioden 1980 – 2017

Kommunalt drevet aktivitetscenter for pensionister i kommunen 1980-2018

I 1982 åbnedes Søllerød kommunes nye aktivitetscenter på Bakkehuset. ”Et dagcenter med alt hvad hjertet kan begære af tilbud til de heldige Søllerødpensionister”. For at få løst et ældreboligproblem blev en betydelig del af den karakteristiske og smukke park ødelagt – eller nedlagt om man vil – til fordel for 41 ældreboliger i 7 blokke. Mod nordvest fik Bakkehuset i begyndelsen af 1990erne ”tilføjet en moderne tilbygning tegnet af Palle Suensons tegnestue med indgangsparti, smarte automatiske døre og café med sundudsigt, smørrebrød og varm mad til rimelige priser.

Foreningen Bakkehuset i Vedbæk 1. januar 2018

– en ny og forhåbentlig blomstrende periode i villaens historie begynder.

Det er med den historie i ryggen, den smukke beliggenhed, parklignende have og de stadig herskabelige rammer, at Bakkehuset i Vedbæk går over til at blive brugerstyret fra 1. januar 2018. Rudersdal kommune stiller villaen og haven til rådighed for kommunens pensionister og førtidspensionister.

Kommunen har ansat en husleder samt to professionelle cafémedarbejdere, som skal bistå bestyrelsen og 80-90 frivillige fordelt i arbejdsgrupper med at drive Bakkehuset i det daglige. Medlemmer af foreningen kan deltage i alskens sundhedsfremmende aktiviteter indendørs så vel som udendørs, og medlemmer såvel som brugere kan nyde deres mad i den dejlige café med de friske råvarer og læse avisen i selskab med andre – eller alene – i de smukke stuer med den skønne udsigt over Vedbæk havn og Øresund – og til den anden side den parklignende have. Rudersdals pensionister er stadig heldige!

Visionen er, at Bakkehuset i Vedbæk igen skal summe af liv og glade dage – næsten lige som i Levins tid. Vi ses vel på Bakkehuset!

Tekst: Bestyrelsesmedlem Tove Melton

Kilder: Strandvejen før og nu side 21-29. Bind 2 af Bo Bramsen. Politikens forlag 1995 samt Wikipedia.

Hvis du vil vide mere: Bogen ”Bakkehuset i Vedbæk” 1992. – Byhistorisk arkiv, Søllerød